Waarom wij dol zijn op Cinemagraphs

Alan

Alan

Een Cinemagraph is foto waarin een klein deel van het beeld bestaat uit bewegend beeld. De beweging vormt daarbij een naadloze loop, zonder zichtbaar begin of eindpunt. Cinamagraphs hebben op internet een heel hoge attentiewaarde. In eerste instantie lijkt het gewoon een foto, maar opeens word je op het verkeerde been gezet en begint de foto te bewegen. Op deze manier komt een beeld helemaal tot leven.

Zelf aan de slag met Cinemagraphs?

Technisch gezien is een Cinemagraph een video-opname waarbij grote delen van het beeld zijn stilgezet in tijd. Het bewegende deel moet naadloos kunnen repeteren.

Het maken van een goede Cinemagraph is dan ook niet eenvoudig. Wij gebruiken hiervoor professionele apparatuur en software. Maar ook met een smartphone en de juiste app kan je zelf al aan de slag een Cinemagraph te maken.

Stap 1 – Het onderwerp:

Het belangrijkste is te beginnen bij een geschikt onderwerp. Het onderwerp moet repeterend zijn. Dat wil zeggen dat het beginpunt en het eindpunt van het filmpje exact hetzelfde moeten kunnen zijn.

Stap 2 – Filmen:

Zoals bij elke foto is het natuurlijk belangrijk een goede belichting en compositie te kiezen. Bijzonder aan het maken van een Cinemagraph is dat je bewegend beeld nodig hebt. Tijdens het filmen mag de camera absoluut niet bewegen. Gebruik van een statief is dus noodzakelijk. Veel meer dan een paar seconden beeld heb je niet nodig. Wanneer je de knop van je camera indrukt is de kans dat je de camera beweegt groot. Film daarom iets extra, bijvoorbeeld 10 seconden, dan kun je daarvan de middelste drie seconden gebruiken om de Cinemagraph mee te maken.

Stap 3 – Beeldbewerking:

Het is de bedoeling om eerst een naadloze loop te maken van je video en vervolgens te bepalen welke delen van de film je gaat bevriezen. Voor je telefoon zijn er diverse apps die je kan gebruiken om Cinemagraphs mee te maken. Hieronder noemen we er een aantal. Vaak kun je in deze apps met je vinger een masker tekenen welk deel van het beeld je wilt bevriezen. Voor een mooier resultaat of een ingewikkeldere bewerking heb je professionele software en kennis nodig. Wij helpen je graag met de montage. Uiteraard kunnen wij ook de gehele Cinemagraph voor je maken en/of helpen bedenken.

Stap 4 – Exporteren en gebruiken:

Je hebt nu als het goed is een kort filmpje gemaakt dat er precies zo uitziet als je bedoeling was. Deze kun je exporteren als Animated GIF. Op die manier kun je de videograph op je website of in een email gebruiken op dezelfde manier zoals je een normale afbeelding gebruikt. Het is daarbij belangrijk dat je de bestandsgrootte niet te groot maakt. We raden aan een Cinemagraph niet groter dan ca. 2 mb te maken.

Met behulp van deze website kun je gratis videobestanden omzetten in GIF en het bestand verkleinen.  

Apps:

Benieuwd wat wij voor jouw organisatie kunnen betekenen? Wij denken graag met je mee!

Meer te ontdekken

Scoren met SEO in 2021

Over zoekmachine optimalisatie (SEO) is veel informatie te vinden op het internet. Helaas is er niet één manier die ervoor zorgt dat

Reverse Image Search

Wist je dat je Google kunt gebruiken om de herkomst van een afbeelding te herleiden? Een ‘Reverse Image Search’ noemt Google dat.