Reverse Image Search

Alan

Alan

Wist je dat je Google kunt gebruiken om de herkomst van een afbeelding te herleiden? Een ‘Reverse Image Search’ noemt Google dat. In plaats van een zoekopdracht te typen gebruik je hiervoor een afbeelding als zoekopdracht. Google analyseert de afbeelding en laat zien op welke websites de afbeelding nog meer voorkomt en geeft je een overzicht met vergelijkbare afbeeldingen.

 

Hoe werkt het?

Het bovenstaande klinkt ingewikkeld, maar het is eigenlijk heel simpel. Er zijn twee manieren om te zoeken:

1. Wanneer je in Chrome met je rechtermuisknop op een afbeelding op een website klikt kun je kiezen voor ‘Afbeelding zoeken in Google’.

2. Ga naar Google afbeeldingen en sleep een afbeelding in het zoekvenster (waar je normaal gesproken typt). 

 

Probeer het bijvoorbeeld maar eens met deze afbeelding, die wij gratis online aanbieden:

Wat kun je ermee?

Het origineel van een afbeelding vinden

Bovenaan de pagina zie je hoeveel keer de afbeelding op het internet gevonden is, in dit geval ruim 400 keer.


Daaronder staat het formaat van de afbeelding. Als de afbeelding in meerdere formaten voorkomt op internet kun je dit hier ook zien. Door op ‘Groot’ te klikken vind je grotere versies van dezelfde afbeelding. Handig als je een afbeelding in betere kwaliteit zoekt. De grootste versie zou het origineel kunnen zijn. Kleinere versies van een afbeelding zijn dat zeker niet. Door vervolgens op ‘Tools’ te drukken kun je ervoor kiezen om te zoeken naar afbeeldingen die in een bepaalde periode zijn geplaatst.


Onderaan de pagina staat een lijst van alle websites waarop de afbeelding voor komt. Deze kun je aanklikken om de betreffende website te openen.

Een persoon vinden

Wanneer je wilt weten wie iemand op een foto is, dan kun je deze persoon zoeken met een ‘Reverse Image Search’. Vaak vind je dan al snel iemands social media profiel. Als meerdere mensen zich uitgeven voor dezelfde persoon (bijvoorbeeld een profiel van een oplichter) dan kun je de gevonden profielen vergelijken. Het echte profiel zal de meeste verschillende foto’s van deze persoon bevatten en heeft over het algemeen meer connecties.

 

Diefstal opsporen

Met een ‘Reverse Image Search’ kun je snel zien of mensen een afbeelding (die jij hebt gemaakt) gebruiken voor hun eigen website. Tijdens het schrijven van deze blog vonden wij bijvoorbeeld een stockfoto website uit India die suggereerde dat iemand anders de afbeelding had gemaakt en probeerde de afbeelding te verkopen. De foto is inmiddels van de website gehaald.

Meer te ontdekken

Scoren met SEO in 2021

Over zoekmachine optimalisatie (SEO) is veel informatie te vinden op het internet. Helaas is er niet één manier die ervoor zorgt dat

Reverse Image Search

Wist je dat je Google kunt gebruiken om de herkomst van een afbeelding te herleiden? Een ‘Reverse Image Search’ noemt Google dat.